Хајдук Вељкова 1, 21137 Нови Сад / 021 4843484
Клиника за очне болести

Упрaвник:
др Синиша Бабовић

Клиника за очне болести у Новом Саду је једна од најстаријих клиника у оквиру Клиничког центра Војводине. Основана је 1909. године, а оснивањем Медицинског факултета у Новом Саду 1960. године је наставна база Катедре за офталмологију Медицинског факултета, Универзитета у Новом Саду, базирана на принципима и ставовима савремене европске офталмологије.

Клиника за очне болести Клиничког центра Војводине је дијагностички и терапеутски центар, образовно-научна институција са значајним резултатима у савременом лечењу офталмолошких болесника.

Здравствену делатност Клиника обавља кроз превенцију, дијагностику и најсложеније терапијске конзервативне и хируршке процедуре, са циљем правилног развоја, очувања и побољшања видне функције и квалитета живота.

У оквиру рада стационара и поликлиничке службе годишње се изводи око 2.500 операција и преко 30.000 амбулантних прегледа.


На Клиници се конзервативно и хируршки збрињавају обољења из домена:

  • Предњег сегмента ока

– катаракта, глауком, рожњача са имплантационом и трансплантационом хирургијом
– Na-Yag ласерска хирургија предњег сегмента
– контактна сочива

  • Болести спољњег ока са хирургијом капака, сузног апарата и туморска патологија
  • Задњег сегмента ока

– болести хориоретине са ретиналном и витреоретиналном хирургијом
– ласер фотокоагулација
– флуоресценска ангиографија и фундус фотографија

  • Дечије офталмологије

– третман прематурне ретинопатије
– превенција слабовидости и третман разрокости
– урођене болести дечијег доба


Преко поликлиничке службе остварује се сарадња са другим специјалистичким поликлиничким јединицама и клиникама кроз консултативне-конзилијарне прегледе, а у циљу свеобухватног дијагностичког и терапијског приступа.

Поликлиничка служба је организована у 7 амбуланти и кабинета за испитивање видног поља, ултразвук, ОЦТ, ласер, страбизам и рефракцију. У оквиру стационарног дела свакодневно се раде високоспецијализовани хируршки захвати у 3 операционе сале, у општој или локалној анестезији. Две трећине оперативног програма припада операцијама катаракте уз уградњу вештачког интраокуларног сочива. Примењује се најсавременија метода факоемулзификације, са минималним резом и без трауме. Ова метода омогућује брзу рехабилитацију вида, што скраћује боравак у болници, са тежњом у прелазак на једнодневни боравак у болници.

На клиници свакодневно  24 часа дежура офталмолошки тим, за потребе хитних стања, осим потреба лежећих болесника.

Катедра за офталмологију Медицинског факултета, Универзитета у Новом Саду. организује и обавља теоријску и практичну наставу за студенте медицине на српском и енглеском језику, за студенте специјалне едукације и рехабилитације, као и здравствене неге.

Научно-истраживачки рад у клиничким и експерименталним истраживањима резултирао је израдом и одбраном 16 докторских теза. Области истраживања су експериментални и клинички приступ глаукому, катаракти, дијабетесној ретинопатији и болестима ретине и стакластог тела, трауми ока, превенцији слабовидости и слепила и  прематурној ретинопатији.

Клиника за очне болести располаже потенцијалом младих лекара, који се свакодневно усавршавају код нас, али и на студијским боравцима на познатим клиникама и истраживачким центрима, међународним скуповима и конгресима. Стечена знања и пракса проширују могућности за примену најсавременијих метода лечења офталмолошких пацијената, које обезбеђују побољшање видне функције и квалитет живота.

Зaкaзивaњe прeглeдa и oпeрaциja oбaвљa сe прeкo ИЗИС система, а пацијенти који припадају здравственим установама, које још нису интегрисане у ИЗИС систем, термин прегледа могу добити слањем скенираног упута и релевантне специјалистичке извештаје на е-адресу: zakazivanje@kcv.rs
НОВЕ МЕТОДЕ
Mission and vision
Mission and vision of the Clinical Centre of Vojvodina
Clinics and centres
of the Clinical Centre of Vojvodina
Appointment booking
Appointment booking of examinations and additional information
Map
Map of clinics and centres within the CCV